Izlet u Nepoznato: spilja na Psunju kod Bjelajaca (12.2.2023.)

S parkirališta ispred poslovnice Konzuma u Pakracu u nedjelju, 12. veljače 2023. godine, 18 znatiželjnika okupilo se da vide gdje će ih vodič Stevo odvesti na našem ovogodišnjem „Izletu u Nepoznato“. U 8 sati svi su se potrpani u nekoliko automobila u koloni zaputili prema Psunju. Nakon vožnje od oko 15tak km kolona auta je stigla do početne točke izleta kod psunjskog naselja Rogulje. Od tamo vodič Stevo uz zaleđene šumske potoke poveo je sve okolicom Rogulja i Bjelajaca do zasad, koliko je poznato, jedine spilje na Psunju. Uz žubor vode ispod ledenog pokrova lagano se uspinjalo kroz psunjsku šumu do čudnovatih stijena koje podsjećaju na klifove i litice engleskog Dovera. Ispod jedne stijene ugnijezdila se i spilja koja bi bila idealna lokacija za sklonište skupine neandertalskih praljudi. Ispod stijene imali bi zaklon od oborina, a iz jedne male spilje koja ide u dubinu nekoliko metara istjecala je voda odnosno uz zaklon bi imali i izvor pitke vode.

Nakon odmora i gableca kod spilje sa čijih stijena su se spuštale ledenice, uslijedio je povratak na početnu točku kroz naselja Bjelajce i Rogulje.

UPOZORENJE: do spilje kod Bjelajaca ne postoji označena planinarska staza. MOLIMO SVE PLANINARE, IZLETNIKE, ČLANOVE I VODIČE DRUGIH PLANINARSKIH DRUŠTAVA DA RADI VLASTITE SIGURNOSTI NE ORGANIZIRAJU POSJETE OVOJ SPILJI.

Fotogalerija: