Izlet u Hrvatsko zagorje

Kostelsko gorje (Kuna gora)-Veliki Tabor- Cesargradska gora

Organiziramo u nedjelju 03. travnja izlet autobusom u Hrvatsko zagorje: Kostelsko gorje (Kuna gora)-Veliki Tabor- Cesargradska gora
Cijena je 50 kn za članove PD „Psunj“, ostali 100 kn
ulaz u Veliki Tabor sa stručnim vodičem je oko 20kn po osobi

Opis puta:
Polazak je sa autobusnog kolodvora Pakrac u 6 sati. Ide se preko Lipika i Kutine za Pregradu gdje uz poneku stanku stižemo oko 9:30. Ovdje započinjemo uspon prema planinarskoj kući na Kuna gori (380 m) do koje stižemo uz malo oštriji uspon za 30 minuta. U kući će nas dočekati domaćini članovi HPD „Kuna gora“ iz Pregrade, a kuća je opskrbljena pićem. Nakon kratkog odmora spuštamo se nazad do busa u Pregradi. Iz Pregrade nastavljamo 9 km busom za Desinić i Veliki Tabor. Slijedi obilazak i razgledanje Velikog Tabora uz stručno vodstvo koje traje oko 1 sat. Nakon obilaska dvorca idemo do seoskog gospodarstva „Grešne gorice“ koje se nalazi kod dvorca. Ovdje se može ručati i razgledati mali zoološki vrt. Nakon ručka odlazimo preko Kumrovca za Klanjac. Na cesti prema Klanjcu zastajemo u Zelenjaku kod spomenika Hrvatskoj himni. U Klanjcu napuštamo bus i penjemo na Cesagradsku goru i vrh Japica (508m)na koji stižemo za oko 1:00 sat. Grupa koja ne ide na vrh može razgledati galeriju Antuna Augustinčića. Nakon povratka sa vrha krečemo kući, a u Pakrac se vraćamo u večernjim satima.
Informacije:
Vodič: Borislav Černi tel 411-424 , mob 098 325 508, e-mail pakrac@pdpsunj.hr

Uplata se vrši kod Ksenije Major tel/098652093 u Cafe baru „Convesano“ (Konj) Bolnička ulica, Pakrac do 28. ožujka ili do popunjenja autobusa.
Ne zaboravite ponijeti dnevnik HRVATSKE PLANINARSKE OBILAZNICE i druge dnevnike kuća i obilaznica.

Planinarska kuća na Kuna gori ( 380m), prizemna je zgrada s potkrovljem, podignuta 1953. godine na jugoistočnom obronku Kuna gore. Nalazi se na šumskom proplanku, koji se prema jugu otvara i tu pruža lijep vidik prema Pregradi.
Prizemno se u objektu nalazi kuhinja i blagovaonica za 30-40 osoba. Na natkrivenu terasu s pogledom na Pregradu i dolinu Kosteljine može se smjestiti do 50 osoba. Potkrovlje služi kao spavaonica, za cca 50-ak osoba, “3 skupna ležaja” u dvije sobe.IMG_8335 Uz dom je 2013.g. djelomično dovršen novi sanitarni čvor (WC, tuš, topla voda), dok se stari WC kao samostalni zidani objekt nalazi nedaleko od doma. Nasuprot doma, ispod kapelice, nalazi se podrum, popularno zvan „Šank“. Dom je elektrificiran i opskrbljen pitkom vodom.Opskrbljen je sa pićima koja su na raspolaganju planinarima u vrijeme kada je otvoren. Priprema hrane je moguća u kuhinji.

Veliki Tabor je utvrda na sjeverozapadu Hrvatske, u Hrvatskom zagorju u blizini mjesta Desinić, 8 km zapadno od Pregrade, na nadmorskoj visini od 334 m. Također je prvorazredni spomenik nulte kategorije, jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u nas i predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnog srednjeg vijeka.
Prema arhitektonskim oblicima, tehnici građenja i načinu fortifikacije potječe iz druge polovice 15. stoljeća. Premda se kao srednjovjekovna utvrda pretvarao u dvorac u 17. i 18. stoljeću, očuvao je kasnogotičke oblike i arhitektonsku kompoziciju.
Promijenio je mnoge slavne gospodare: grofove Celjski (koji su ga najranije posjedovali), Matiju i Ivaniša Korvin, obitelj Rattkay te poznatog hrvatskog slikara Otona Ivekovića.

Spomenik Lijepoj našoj
Okružen ruševinama Cesergrada i kapelom Majke Božje Risvičke, himna2_1987953495na ulasku u općinu Kumrovec, na cesti Klanjec-Kumrovec, nalazi se spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša” u zaštićenom, značajnom krajoliku Zelenjaku, okružen šumovitim padinama klanca rijeke Sutle. Spomenik su podigli povodom 100 godina himne Braća Hrvatskog Zmaja i to u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću.
Spomenik visok 13,2 metara velikom narodnom svečanošću i uz mnogobrojno mnoštvo otkriven je 24. studenog 1935. Na spomenik je uzidana spomen ploča s prvim stihovima himne, reljef koji prikazuje Antuna Mihanovića i uklesan natpis.

Planinarska kuća Cesargrad je kuća klanječkih planinara, podignuta na malom zaravanku s vidikom na dio klanca Zelenjaka i brda s druge strane rijeke Sutle. U prizemlju je blagovaonica, a na tavanu spavaonica. Kuća je otvorena ljeti vikendom ili po dogovoru s članovima HPD-a Cesargrad iz Klanjca. Vrh Cesargradske gore je Japica (509m) KT Hrvatske planinarske obilaznice.

Vodič može promijeniti plan i vrijeme obilaska

                                                                                                                              Vodiči : Borislav Černi