izlet na učku

                                                                    ORGANIZIRAMO IZLET U

                                                           ISTRU NA UČKU 06.-08.travnja 2018.

                                                 Sisol (835 m), Knezgrad (612 m), Vojak (1396 m)

Polazak 06.travnja u 13 sati
Povratak 08.travnja u večernjim satima

Smještaj u planinarskoj kući Skitača

Planinarska kuća Skitača (425m) stara je zidana katnica u selu Skitači, preuređena za planinarske potrebe. Pokraj kuće je crkva s grobljem i bunar iz 1903. godine. Kuća ima tri etaže – u donjoj su dvije kuhinje, blagovaonica i zajednička prostorija s klupama i ognjištem, a na katu i u potkrovlju su sanitarni čvor i spavaonice. Od kuće nema vidika, ali je vidik sa 8’ udaljenog vrška Orlića jedan od najširih u Istri. Odatle se vide Učka, Gorski kotar, Cres, Osorščica i Velebit. Planinarskom kućom upravlja PD Skitaci Labin
Prijevoz kombijima (zavisno od broja polaznika)
Prehrana iz ranca
Prijave i uplate akontacije do 02.travnja kod vodiča Borislava Černija 098 325 508
Dokumenti planinarska iskaznica (sa fotografijom), osobna i zdravstvena iskaznica
planinarski dnevnici (HPO, kuće, dnevnici lokalnih pl.obilaznica)


Kratki opis puta i plan izleta

06.travnja 2018. (petak) Okupljanje i polazak ispred prodavaonice Konzum u Pakracu. Idemo preko Kutine i autocestom preko Zagreba i Rijeke za Labin i dalje za selo Skitaču. Do Skitače ima oko 365 km. Uz nekoliko usputnih stajanja do odredišta planiramo doći u večernjim satima. Nakon smještaja odmor i večera.


07.travnja 2018. (subota) Ustajanje prema dogovoru i nakon jutarnjeg rituala idemo vozilima do Plomina udaljenog oko 30 km. Ovdje napuštamo vozila i penjemo na Sisol (835m). U početku uspon ide širokim putem, iza toga prelazi na planinarsku stazu po kojoj se penje do područja pod planinskim livadama, a nakon njih nastavlja po kamenjaru do vrha. Dužina staze je oko 3 sata hoda. Dolaskom na vrh slijedi uobičajena procedura (ovjera dnevnika fotografiranje). Nakon odmora spuštamo se istom stazom nazad do vozila i nazad do našeg sjedišta gdje zavisi od dogovora priprema zajedničke večere.

Sisol je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke, tamo gdje se hrbat sužava u oštar greben. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama. Sisol je KT HPO.
Vidik sa samoga vrha je ograničen, ali se s grebena Sisola pružaju različiti vidici prema Kvarnerskom zaljevu, vršnom dijelu Učke te prema unutrašnjosti Istre.

 


08.travnja 2018.(nedjelja) Ustajanje prema dogovoru i nakon jutarnjeg rituala pakujemo stvari i napuštamo Planinarsku kuću Skitaću te idemo prema Lovranu,a od Lovrana dalje do sela Tuliševice. Do Tuliševice imamo oko 62 km. Ovdje ostavljamo vozilo i penjemo na vrh Knezgrad (612m). Do vrha imamo oko 50minuta laganog hoda. Na vrhu kratko odmaramo te se istom stazom spuštamo nazad do vozila i vozilima preko Ičića odlazimo do najvišeg vrha Učke Vojaka (1396m). Od Vojaka idemo nazad za Pakrac gdje planiramo povratak u večernjim satima.

Knezgrad je šumovit vršak iznad Lovrana i Lovranske drage. Vrh je mali proplanak s ostacima drvene razgledne piramide koja je bila visoka 12 metara, klupom i metalnim žigom. Razglednu piramidu sagradili su članovi PD a Knezgrad iz Lovrana. S vrha nema vidika, ali se s prilaznih putova mjestimice pružaju pregledni vidici prema Kvarnerskom zaljevu.

Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa. S vrha se kao na dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji


Trošak
Okvirna cijena je oko 260 kn po osobi što zavisi od broja polaznika. U cijenu je uračunat najam kombija, gorivo,cestarina i cijena tunela Učka.
Noćenje za dva dana u planinarskoj kući sa korištenjem kuhinje je 110 kn po osobi.
Akontacija je 100 kn ( uplata kod vodiča)
Na izlet idete na vlastitu odgovornost uz poštivanje pravila o sigurnom boravku u prirodi.
Tijekom izleta slušati upute vodiča.
Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti terenu.

U slučaju lošeg vremena izlet se odgađa za neki drugi termin

Vodiči: Borislav Černi 098 325 508
Ludmila Černi 099 670 8 92