NOVO! Izlet na Samoborsko gorje

ZBOG NEPOVOLJNE VREMENSKE PROGNOZE IZLET SE ODGAĐA ZA

25. listopd 2015.god.

Kuda: Samoborsko gorje
Kada: 11. listopada 2015.g., nedjelja
Kako: autobusom
Koliko: 50 kuna za članove PD„Psunj“
Klopa: iz naprtnjače ili u pl.domu

Opis putovanja i staza:
Polazak je sa autobusnog kolodvora u Pakracu, u 6 sati. Ide se preko Lipika gdje je u planu pokupiti ostatak ekipe za izlet. Putovat ćemo autocestom uz usputno stajanje na Ježevu. Nastavljamo prema Samoboru i dalje preko Konščice do Klaka gdje napuštamo autobus. Do planinarskog doma „Dr. Maks Plotnikov“ pod Okićem dolazimo za 10 min
Poslije predaha krećemo na Plešivicu (779 m) i na vrh stižemo za nekih 1:30 sati nakon odmora i fotografiranja te utiskivanja žigova u dnevnike polazimo nazad do doma. Po dolasku u dom ručamo u domu ili iz naprtnjače.
U domu nude: Grah 20 kn
Grah sa kobasicom 30 kn
Juha 15 kn
Štrudl 10 kn
Sir vrhnje 20 kn
Nakon ručka odlazimo na Okić (499 m) gdje stižemo za nekih 10 min slijedi standarda procedura na vrhovima (fotografiranje uživanje u pogledu i utiskivanje žigova u dnevnik). Silazak do doma i pokret prema Samoboru.
Nakon planinarskih tura odlazimo do idiličnog grada Samobora (13.st.) kojim protječe rječica Gradna. Proći ćemo malo gradskom jezgrom da osjetimo duh grada kojeg čini niz lijepih uređenih starih zgrada i dvoraca, parkova i povijesnih spomenika, ali prethodno ćemo ipak otići na čuvene SAMOBORSKE KREMPITE.

Prijave:
Prijave i uplate, vrše se u trgovini Metalko kod Snježane Ružička
Potrebno je obući primjerenu planinarsku opremu u skladu sa vremenskim uvjetima. Tijekom putovanja i izleta dužni ste slušati svoga vodiča. Izletu pristupate na vlastitu odgovornost uz poštivanje pravila o sigurnom boravku u planinama.
INFORMACIJE
Borislav Černi: tel. 411-424 , mob. 098 325 508. e-mail pakrac@pdpsunj.hr
-Ne zaboravite ponijeti svoj dnevnik HRVATSKE PLANINARSKE OBILAZNICE

U SLUČAJU LOŠEG VREMENA IZLET SE ODGAĐA

Vodiči mogu promijeniti plan obilaska

Vodiči : Borislav Černi i Ludmila Černi

Planinarski dom „Dr. Maks Plotnikov“ pod Okićem (411 m)

planinarski-dom-dr-maks-plotnikov_475_0_withoutgrow

Planinarski dom »Dr. Maks Plotnikov« pod Okićem nalazi se u samom podnožju hridine Okića, nedaleko od zadnjih kuća zaselka Gornji Gorički. To je drvena montažna kuća sa zidanim podrumom. Kuća je djelomično proširena, ali je i unatoč tome za lijepih vikenda često premalena za sve posjetitelje.

PLEŠIVICA (779 m)

Plešivica je drugi po visini vrh u Samoborskom gorju i odavno popularno planinarsko izletište. Na vrhu Plešivicase nalazi 5 metara visoka željezna piramida i kameni geodetski stup. Prva piramida visoka 10 metara bila je podignuta već 1881. godine, a njezin donji dio bio je zatvoren daskama i služio je kao zaklon od nevremena. Piramida je izgorjela 1903. godine pa je HPD 1905. na istome mjestu postavio novu željeznu piramidu. Ona je 1924. bila renovirana, ali je i poslije nekoliko puta stradala zbog nesavjesnih posjetitelja.
Piramida koja je sad na vrhu podignuta je 1957. godine. Vrh se nekoć zvao Čerga (taj je naziv danas potpuno zaboravljen), vjerojatno po nekadašnjoj planinarskoj kolibi. Vrh je uzletište za letače padobranskim jedrom. S vrha se lijepo vide Pokuplje i Zagreb

OKIĆ (499 m)
Okić 1

Okić je slikovita stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice. Ruševni ostaci stare gradine na vrhu daju naslutiti njezinu nekadašnju veličinu. Okićka gradina prvi se put spominje 1183. godine, a zna se da je služila do 1616. godine. Okić grad s okolicom je 1970. proglašen zaštićenim krajolikom. Stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište. Godine 1834. ilirka Dragojla Jarnević uspela se kroz stijene na vrh Okića, što se smatra prvim penjačkim usponom u povijesti hrvatskog planinarstva. Pod Okićem je planinarski dom Dr. Maks Plotnikov.
S okićke gradine pruža se vidik prema Zagrebu i Medvednici