izlet na južni i srednji velebit

Vodič: Zoran Milaković

Južni i Srednji Velebit, 22.- 25. lipnja 2018.g.

Petak, 22. 6.
Polazimo iz Pakraca u 10.00 sati. U kombiju se nalazi deveteročlana posada koju sačinjavaju Vesna, Branka, Ksenija, Marijana, Krešo, Slavko, Žare, Zoka i šofer Žulja. Put nas vodi preko Gline, Plitvica i Gospića do našeg prenoćišta Planinarskog doma Prpa (935m) u Baškim Oštarijama. Putem nas prati jak vjetar i kiša koja prestaje kod Baških Oštarija ali se vjetar pojačao. Kod Doma nas dočekuju Vesna i Soni. Smještajni kapaciteti su popunjeni do maksimuma tako da mjesto za noćenje dobivamo u kućici Torine u prizemlju gdje smo nas 11. Unatoč jakom vjetru nekolicina upornih se odvažuje na obilazak Kubusa i obližnjeg vrha Basače (1089m). Ostatak ekipe se zabavlja u Domu.
Subota, 23. 6.
Nakon jutarnje higijene i ostalih rituala u 7.30 sati krećemo sa kombijem do devastiranog skloništa Jelove Ruje (950m) te tamo ostavljamo vozilo. Vjetar je oslabio pa nam ne predstavlja neke značajne probleme pri kretanju. Penjemo se na Debeli Kuk (1269m), prolazimo pokraj Čučavca i dolazimo do Tatekove kolibe (860m) na Stapu. Put nas dalje vodi preko Stapine (1125m) do Kamene galerije. Nakon jednosatnog obilaska tog kamenog labirinta vraćamo se istim putem nazad do kombija i u Dom.
Nedjelja, 24. 6.
U kombiju smo u 7.00 sati. Polazimo istim putem kao i jučer ali ne skrećemo za Jelovu Ruju nego idemo prema Panosu. Na jednom ugibalištu ostavljamo vozilo i polazimo prema skloništu Šugarskaduliba (1210m) a od skloništa se penjemo na Veliki Stolac (1406m). Nakon povratka do kombija i Doma odlazimo u Karlobag gdje se najhrabriji odlučuju ohladiti u našem plavom moru. Slijedi povratak u Dom.
Ponedjeljak, 25. 6.
Polazak u 7.00 sati. Kombijem idemo do Stupačinova. Slijedi uspon na Kizu (1274m) pa povratak u Dom i polazak za Pakrac. Kod kuće smo oko 17.00 sati