Izborna skupština 2020

IZBORNA SKUPŠTNA

I naredne četiri godine predsjednik našeg Planinarskog društva „Psunj“ iz Pakraca bit će Zoran Milaković, odlučeno je na skupštini Društva održanoj 6. lipnja u ugodnom ambijentu ispred našeg planinarskog doma na Omanovcu. Dopredsjednik je Borislav Černi, jedan od najiskusnijih pakračkih planinara.
Prije samog reizbora Milaković je podnio izvješće o radu Izvršnog odbora za 2019. godinu nabrojavši uobičajene aktivnosti Društva koje je na kraju godine imalo 106 članova, tri više nego godinu ranije. Uslijedila su izvješća po sekcijama iz kojih posebno vrijedi izdvojiti ono Kreše Čehulića iz gospodarske sekcije u kojem je naglašeno desetak radnih akcija na uređenju planinarskih sadržaja te okoliša doma na Omanovcu. Kroz takve je aktivnosti 29 pakračkih planinara odradilo 295 volonterskih sati. Kao i uvijek, interesantno izlaganje imao je Borislav Černi, voditelj sekcije za izlete i propagandu, koji je projiciranim foto-zapisom predstavio 16 odrađenih izleta. Osim toga iz njegovog izvješća izdvajamo i postavljanje web kamere na Omanovcu s live prijenosom. Aktivnosti Sekcije za markaciju podnio je Žarko Roček, a rad Visokogorske sekcije, koja je bila nešto manje aktivna nego prošlih godina, predstavio je Stevo Nagy. Osim šest odrađenih izleta, Nagy je izvijestio i o pojedinačnim međunarodnim aktivnostima članova sekcije te sudjelovanje na pohodima u Austriju, Sloveniju i Italiju.

O financijama iz 2019. godine je izvješće podnijela Dragica Širac secirajući ukupne prihode Društva od 59,4 tisuće kuna. Najviše se uprihodilo od prodaje i najma (35,6 tisuća), dok se iz gradske blagajne u planinarsku prošle godini slilo 17 tisuća kuna. Rashodi su bili neznatno manji pa je godina završila s viškom od 2.700 kuna.
Milaković je potom podnio mandatni izvještaj te je uz klasično održavanje brojnih i odlično posjećenih planinarskih izleta, pobrojao i najvažnije aktivnosti tijekom proteklog razdoblja. Prisjetio se pritom domaćinstva Danima hrvatskih planinara kad je na Omanovcu gostovalo više od 500 planinara iz 63 udruge. Početkom 2018. obilježena je i 90. godišnjica planinarstva u Pakracu, a Društvo tijekom mandata konstantno ulaže i u kadrovsku edukaciju. Natječu se i u povlačenju sredstava putem raznih programa koje troše za obnavljanje planinarskih sadržaja, a Milaković je posebno ponosan na ugovor potpisan u travnju ove godine za projekt „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ vrijedan 360 tisuća kuna za uređenje poučne staze na Kalvariji. Velika stvar za planinare, kaže Milaković, jest i priznanje vlasništva PD “Psunj” nad zemljištem nekadašnjeg Doma Josipa Svobode na Velikoj Poljani.

Nakon Milakovićevog reizbora uslijedila su imenovanja novih članovi Izvršnog odbora za naredni mandat, a čine ga: Dragica Širac, Ksenija Major, Stevo Nagy, Žarko Roček, Slavko Habijanec, Mario Štefanec te Goran Arbanas.

U Nadzorni odbor izabrani su Snježana Ružička, Željko Milaković i Goran Far.

U Sud časti izabrani su Krešo Čehulić, Zlatko Grčević i Matija Arbanas.

Milaković je potom predočio uobičajeni plan rada Društva za 2020. godinu koji će biti „jači“ nego inače zbog provedbe projekta poučne staze, kao i financijski plan za 2021. godinu vrijedan 60 tisuća kuna.
Uručene su i zahvalnice zaslužnim članovima društva pri čemu posebno ističemo zahvalnost pakračkih planinara prema svojim 50 godina vjernim članovima – Fridi Filipović i Borislavu Černiju – koji su darivani monografijom „Hrvatske planine“ s autorskom posvetom Alana Čaplara.

Skupu planinara obratio se i dogradonačelnik Marijan Širac te pritom pohvalio njihov rad i djelovanje. Čestitao je i Milakoviću na novom mandatu poželjevši nastavak besprijekorne suradnje Grada i Društva. Čestitkama se pridružila Gabrijela Sabo Seleši, uputivši uz ostalo i zahvalu ispred Turističke zajednice Grada Pakraca za nesebičan timski rad na zajedničkom projektu poučne staze. Skupštinu je uljepšala, već po tradiciji, Dragica Širac svojom recitacijom pod nazivom „Da bilo je drugačije“.
Završnu riječ imali su gosti iz okolnih planinarskih udruga koji su čestitali novom/starom vodstvu te pohvalili dosadašnji rad Društva.