23. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD FOKINOM STAZOM 1991.

POZIV NA
23. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD
FOKINOM STAZOM 1991.

         Tradicionalni memorijalni planinarski pohod FOKINOM STAZOM 1991., organiziramo u subotu, 15. prosinca 2018. godine. Pohod se održava u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibije naših branitelja – IVANA BEDEKOVIĆA, ANTU ĆURIĆA, FRANJU GAŠPARA, MARIJANA KULHAVOG FOKU, DRAŽENA HUDECA, ŽELJKA NOVOSELA I DARKA PEROŠA.

Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti(https://www.facebook.com/mvrp.pakrac) koji je uspostavljen velikim trudom našeg pakračkog profesora Marija Tušeka i članova Kluba ratničkih vještina Pakrac. Muzej je na istoj adresi kao i prošle godine (Hrvatskih velikana 3) i nalazi se u bivšoj zgradi stare Gradske vijećnice, tzv. Varoške kuće, tj.iznad sadašnje prostorije Turističke zajednicegrada Pakraca, bočni ulaz desno, 1.kat, u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića.

Isto tako, ove godine, za sve sudionike pohoda biti će otvoren i Muzej grada Pakraca http://www.muzej-pakrac.hr/. Muzej grada Pakraca nalazi se nasuprot Muzeja vojne i ratne povijesti. Postav muzeja moći će se razgledati besplatno.

Prijava svih sudionika pohoda obavlja se odmah ujutro pri dolasku, na našem naznačenome INFO pultu, na lokaciji okupljanja.

Polazak na pohod je u 10 sati sa mjesta okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu. Napominjemo da se parkirna mjesta u Gradu naplaćuju, pa o tome valja voditi računa. U neposrednoj blizini Trga na kojemuse okupljamo, nalaze se i lokacije bez naplate parkinga.

Iz Pakraca polazimo u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda. Iznad crkvice Svetog Roka simpatizer planinara, naš sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine pod trijemom svoje kuće sudionike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama.

Na kraju ulice Sveti Rok, kod spomen–obilježja našim braniteljima, položit ćemo vijence, zapaliti svijeće i odati počast uz prisjećanje na Domovinski rat.

Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit ćemo pješačenje do planinarskog doma Omanovac.

Ovim putem želimo napomenuti i skrenuti pozornost da zbog mogućih šumskih radova na koje ne možemo utjecati, može doći dodjelomične promjene pješačke trase i to na dionici Fokine staze od planinarskog odmorišta Tromeđa do pl.domaOmanovac.

U planinarskom domu biti će priređen planinarski grah po cijeni od 25,00 kn.

Nakon ručka, planinarsko druženje nastavljamo uz živu muziku.

U propagandnoj ponudi našeg društva ove godine planiramo imati prigodne planinarske suvenire-rukotvorine pakračkih planinarki, nekoliko vrsta naših planinarskih naljepnica, planinarske razglednice, društveni Plan izleta i drugih aktivnosti za 2019.godinu, pečat planinarskog pohoda, majice, kape, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, druge dnevnike planinarskih obilaznica,  kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), te druge uobičajene propagandne materijale našeg kraja.

Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadukodplaninarskog doma Omanovac.

Za planinarski pohod obucite se primjereno vremenskim prilikama i vlastitim potrebama. Pohodu pristupate na svojuodgovornost uz poštivanje pravila sigurnog boravka u planinama i treba slušati upute vodiča.

Zbog bolje organizacijepohoda najavite nam nekoliko dana ranije svoj dolazak sa ukupnim brojem vašihsudionika.

 

 Naši kontakti su:

Zoran (vodič pohoda), 098 185 00 88, zoka.pakrac@gmail.com

Stevo, 098 482 875, nagy.stevo@gmail.com

 

Radujemo se Vašem dolasku.