20 novih školovanih planinarki i planinara

Završni ispit Opće planinarske škole održan je 30. travnja 2022. godine u i oko planinarskog doma Omanovac na kojem je 20 polaznica i polaznika uspješno prošlo obuku za planinare. Polaznici su završnom ispitu morali pristupiti sa svom potrebnom opremom za jednodnevni planinarski izlet, a uz pregled opreme ispit se sastojao od pismenog i usmenog dijela.

Od veljače 2022. godine, odslušali su 15 nastavnih cjelina iz programa Opće planinarske škole HPS koje je držalo 8 predavača. Uz teorijski dio tijekom tri mjeseca polaznici prošli 7 izleta od kojih su 2 bila višednevna. Obišli su Psunj, Papuk, Petrovu goru, Klek, srednji Velebit i Žumberačko-samoborsko gorje. Na prvom izletu uz svijetlost čeonih lampi krenuli su u noćnu pustolovinu s ostalim članovima društva i gostima iz drugih društava na tradicionalnom 9. noćnom usponu od Pakraca do planinarskog doma Omanovac. Bili su u Ogulinu gdje su razgledali planinarsku i alpinističku zbirku u zavičajnom muzeju te se popeli na Klek, kolijevku hrvatskog planinarstva. Na dva dvodnevna izleta obišli su vrhove Žumberačko-samoborskog gorja, srednjeg Velebita i Petrove gore.

Nakon pismenog ispita koji je sadržavao pitanja iz 15 cjelina kandidati su pristupili usmenoj provjeri i zadacima iz prve pomoći, orijentacije te korištenja tehničke opreme odnosno među planinarima poznato kao „čvorologija“.

Svi polaznici su uspješno položili ispit te su im u velikoj sali planinarskog doma uručene diplome. Diplome su uručili voditelj planinarske škole i ispitivač orijentacije Zoran Milaković uz prisutne ispitivače pojedinih dijelova. Prvu pomoć je provjeravala Vanja Čar, korištenje tehničke opreme Slavko Habijanec te pismeni ispit Stevo Nagy. Prije zajedničkog ručka i druženja ispred svih polaznica i polaznika s par rečenica svima se obratila najstarija polaznica, 66-godišnja Marija Kavajin.

Fotogalerija: