Arhiva vijesti

 
Home | E-mail 

  GuestBook: Upis - Pregled


17. 12. 2000. godine održana je 5. tradicionalni pohod "Fokinom stazom 1991". Pohod je pohodilo oko 250 planinara, ljubitelja prirode i građana. Odredište je, kao i uvijek, bilo pl. dom Omanovac gdje je umorne planinare dočekao topli čaj i paprikaš koji je donirala UHVIDR-a Pakrac.

- 11. 11. 2000. godine HPD "Ericsoon Nikola Tesla" posjetilo je naš planinarski dom Omanovac s kojeg su se uputili prema Velikoj poljani. Pohod ne trajao oko 5h, a zadovoljni planinari su se uputili na planinarski dom "Petrov vrh" gdje se je slavilo Martinje.

-1. 11. 2000. godine na pl. domu Omanovac ponovo pitka voda. Na pl. dom ponovo je dovedena pitka voda uz pomoć Maniva iz Pakraca i s vlastitim sredstvima.   

- 14. 7. 2000. godine na pl. domu Omanovac ponovno dovedena struja. Nakon domovinskog rata pl. dom Omanovac je bio unište, a također je uništen bio i dalekovod do njega. Ponovnu opskrbu strujom i popravak dalekovoda omogućili su Šumarija Lipik, Elektra Lipik i planinari PD Psunj-a. Dalekovod je u rad pustio gosp. Sabolić.

- 1. 7. 2000. godine otvoren prošireni Slavonski planinarski put. Slavonski planinarski put je otvoren 27. srpnja 1957. godine i prvi je službeni planinarski put u Hrvatskoj. Trasa (starog) SPP-a se protezala od Londžice do planinarskog doma Omanovac. Današnja trasa SPP-a obuhvaća cijelo slavonskog gorje i polazi od pl. doma Omanovac (Psunj), a završava kod pl. doma Petrov vrh (zap. Papuk). Sadašnja varijanta SPP-a, otvorena je na Sletu planinara Slavonije održanom kod pl. doma Petrov vrh. opširnije... 

- Markirana staza Omanovac - Brezovo polje (6h).  

- 21. 5. 2000. godine članovi PD "Psunja" pohodili su Samoborsko gorje u povodu 125. obljetnice prvog izleta HPD-a. Tog dana  Samoborsko gorje pohodilo je 50 članova PD "Psunja". 

- Oko sedamdesetak planinara iz Pakraca, Lipika, Nove Gradiške, Novske, Bjelovara, Daruvara, Požege, Pleternice i Zagreba 19. prosinca 1999. je pošlo u planinarski pohod "Fokinom stazom" koja ide od središta Pakraca, sjevernim pakračkim vinogradima, do planinarskog doma "Omanovac". U tijeku 2.5h pješačkog pohoda učesnici su se nakratko zadržali kod spomenika podignutom na mjestu pogibije Foke i suborca, te im odali počast zapalivši svijeće i položivši cvijeće.

- Od 9. do 10. listopada 1999. godine na planinarskom domu "Omanovac" boravilo je nekoliko članova HPD "Kapela". Pohodili su na Veliku poljanu, brali gljive i ugodno se zabavili što dokazuje i slijedeća slika:

- Od početka rujna ponovna dežurstva na planinarskom domu "Omanovac".

 - Od 3. do 4. srpnja ove godine osmero (Antonio Prselj, Vedar Winkler, Vinko Marošević, Žarko Roček, Jasna Černi, Ivan Černi, Ludmila Černi i Borislav Černi) članova PD "Psunja"  posjetilo je pl. kuću  na Bijelim stijenama gdje su ih ugostili članovi iz PD "Kapela" iz Zagreba. Svih osmero članova osvojilo je vrh Bijelih stijena, a četvero članova osvojilo je i vrh Samarskih stijena.

 - Goran Cišper popeo se na jedan od vrhova Anda (u Južnoj Americi) Illimani, visok 6457 metara, gdje je postavio zastavice PD "Psunj", Grada Pakraca i Republike Hrvatske. Na put je krenuo 9. lipnja sa još osam Požežana članova HPD-a "Sokolovac", a na vrh je stigao 22. lipnja. 

- 29. svibnja petero (Žarko Roček, Goran Cišper, Vinko Marošević, Antonio Preselj i Ivica Preselj) članova PD "Psunj" popeli su se na najviši vrh hrvatske na Dinari visok 1831 metar. Gdje se je održava skup planinarskih društava Hrvatske.