Društvo

 
Home | E-mail  

  GuestBook: Upis - Pregled


Službeno je prvo planinarsko društvo u Pakracu osnovano 29. siječnja 1928. godine kao podružnica HPD-a u Zagrebu pod imenom "Čaklovac". Prema tome, osnutak podružnice "Čaklovac" u Pakracu nije i početak planinarstva u Pakracu, jer se s njenim osnutkom nije pošlo od nule. Prije toga u Pakracu su postojala dva planinarska udruženja: Planinarski klub "Omanovac" u kojem se skupljao viši sloj građanskog staleža Pakraca i Planinarsko društvo "Čaklovac" koje je okupljalo mladež i radnike. Udružuju se 16. veljače 1930. godine kada dolazi do predaje imovine Planinarskog kluba "Omanovac" postojećoj podružnici "Čaklovac".

Dana 10. veljače 1935. godine održana je sjednica Planinarskog društva na kojoj su donesene dvije važne odluke o promjeni imena podružnice "Čaklovac" u PD "Psunj" i o gradnji prvog planinarskog doma na Velikoj poljani. Nakon izgradnje dom je nazvan "Dom Josipa Svobode". Uslijedili su mnogi pohodi planinara iz čitave Slavonije i šire na planinarsko izletište "Dom Josipa Svobode". Sve to prekinuo je ratni vihor 1940. do 1945. godine. U ratnom vihoru nestao je planinarski "Dom Josip Svoboda" s time je i prestao rad podružnice "Psunj" u Pakracu.

U travnju 1953. godine održana je obnoviteljska skupština da se uspostavi prijašnje stanje. Došlo je i do organizacijskih promjena tako da je dosadašnja podružnica morala biti promijenjena u društvo građana, a ime "Psunj" u "Brezovo polje" Na skupštini društva 1964. godine društvo je vratilo staro ime "Psunj".

U ljeti 1955. godine započeta je gradnja planinarskog doma na Omanovcu čija je gradnja završena je do useljenja 1963. godine kada je 7. i 8. rujna 1963. godine svečano otvoren. Kako planinari ni sa ovim domom nisu imali sreće u noći 16./17. listopada 1974. godine buknuo je požar veći dio doma je uništen što od vatre što od vode. Za manje od dvije godine na proširenim temeljima izgorjelog doma izgrađen je novi dom koji je svojom veličinom i bjelinom vidljiv sa točaka zapadnog djela općine Pakrac. Novi planinarski dom "Omanova". Svečano je otvoren 10. i 11. rujna 1977. godine kada je u njemu organiziran susret planinara u Hrvatskoj.

Sve to bilo je prekinuto okrutnim ratom srbočetnika na grad Pakrac u kolovozu 1991. godine. Kada je prekinut pristup Planinarskom domu i kada su mnogi ljudi napustili grad Pakrac. Od 1991. do 1995. godine Dom su u svojim rukama držale okupatorske srbočetničke vojske. Za to vrijeme Dom je potpuno devastiran i opljačkan. Nakon vojne akcije "Bljesak" omogućio se pristup Domu te se pristupilo djelomičnoj obnovi Doma. Obnoviteljska skupština održana je 8. veljače 1996. godine kada je odlučeno da se ponovo pokrene rad Planinarskog društva "Psunj" i da se pristupi djelomičnoj obnovi Doma i društva.

U siječnju 1998. godine obilježeno je 70. godina rada društva, a ove godine održana je skupština u djelomičnom obnovljenom Domu kada se podijeljena priznanja za doprinos u društvu i promovirana knjiga autora Rudolfa Cišpera, 70 godina planinarstava u Pakracu. S tim činom PD "Psunj" otpočelo je svoje mirnodobsko razdoblje rada. Planovi su nam potpuna obnova Doma, te obilježavanje svih staza po Psunj i pakračkom gorju.