Premužićeva staza – 5. do 6. rujna 2020. godine

Prvi vikend u rujnu, od 5. do 6.9.2020. godine, proveli smo na izletu na području sjevernog Velebita, kao prvi ovogodišnji društveni izlet, koji je prema planu trebao biti tijekom lipnja održali smo tako mjesec-dva kasnije. Iz Pakraca se krenulo u 5 ujutro, a zbog velikog odaziva osim s minibusom krenuli smo i jednim automobilom. Ukupno nas je krenulo 22, a s Davorom koji nam se pridružio u Krasnu 23. Prvi dan smo prošetali Premužićevom stazom od Zavižana do Rossijeve kolibe, velebitskim “autoputom” za planinare i šetače koji je projektirao inženjer Ante Premužić, a od 1930. do 1933. godine izgradili mještani Podgorskih naselja od Senja do Karlobaga. Ove sunčane subote Premužićka je stvarno izgledala poput “autoputa” jer su grupe planinara i šetača u kolonama krenule od ispunjenog parkirališta kod planinarskog doma Zavižan, baš kao što ljeti i vikendima auti jure po Dalmatini prema i od Jadrana. Na početku Premužićeve staze podijeli smo se u dvije grupe, brža je stazom uz kraći odmor kod Rossijeve kolibe krenula do Krajačevog kuka te u povratku zastala na Crikvenoj ukupno prešavši oko 20 km. Izletnička skupina je lagano krenula do Rossijeve kolibe te nakon gableca kod planinarskog skloništa usred Rožanskih kukova vratila se prema Zavižanu uz kratki uspon na Gromovaču, prešavši oko 15 km. Svi smo se vratili do zalaska sunca na terasu doma na Zavižanu.

Na večeru i noćenje smo se spustili u Krasno, u konobu “Kod Jure”.

Drugi dan ujutro nakon doručka posjetili smo “Kuću Velebita”, multimedijski-interaktivni centar izgrađen i otvoren 2017. godine u kojem posjetitelji najmlađeg nacionalnog parka u Hrvatskoj mogu saznati brojne zanimljive činjenice o geološkoj prošlosti, meterološkim posebnostima, flori i fauni te pučanstvu koji stoljećima žive na prostorima najveće planine u Hrvatskoj.

Iz “Kuće Velebita” i Krasnog otišli smo u još jedno malo ličko mjesto, Kuterevo, te iz zaseoka Dulibe krenuli na Korenski vrh.

S Korenskog vrha spustili smo se nazad te još posjetili Sklonište za medvjede u Kuterevu, a kako smo naišli u vrijeme njihovog ručka saznali smo i poneke zanimljivosti o 9 stalnih stanovnika skloništa.

Kako nam je bilo možete vidjeti i u fotogaleriji:

Foto: Dragica, Stevo, Predrag, Jelena, Martina, Matija, Antun…