O Fokinoj stazi

Priča počinje pred novu godinu 1996., kada je pala ideja da se propješači put od Pakraca i pakračkih vinograda do planinarskog doma „Omanovac“, u spomen na pogibiju branitelja i člana PD „Psunj“, Marijana Kulhavog Foku i šestoricu njegovih suboraca iz grada heroja, Bjelovara.

Pohod se planirao na  5. obljetnicu njihove pogibije, za nedjeljno jutro 29.prosinca 1996. godine, s polaskom u 8:30 od caffe bara “Stari Pjer” u kojemu su Fokini prijatelji znali kratiti vrijeme i u kome je pala odluka o Fokinoj stazi.

sadrzajdrag_elementi26slika1Kod spomen obilježja u području Čukur, kojeg su na mjestu pogibije podigli Županija Bjelovarsko-bilogorska i bjelovarska udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i koje je otkriveno 13. studenog 1996. godine, desetorica inicijatora 1. pohoda Fokinom stazom zapalili su svijeće. U tim trenutcima sjete, mučno i teško, ali i ponosno i slavno, uz malo riječi, onako više u sebi, evocirano je po tko zna koji put, još jedno prisjećanje na smrti nikad prežaljenih hrvatskih ratnika, na kukavički način pobijenih u neravnopravnoj bitci…

Na godišnjoj skupštini planinarskog društva “Psunj” održanoj 15. veljače 1997. godine, odlučeno je da se planinarski put od Pakraca pokraj crkvice Svetog Roka i kroz sjeverne pakračke vinograde, na pravcu za planinarski dom “Omanovac” proglasi “Fokinom stazom”. Staza je iste godine i markirana. Međutim zbog blizine božićnih i novogodišnjih praznika, datum održavanja pohoda pomiče se na prvu subotu prije Božića.

sadrzajdrag_elementi26slika2