Na maglovitom srednjem Velebitu i zelenoj Petrovoj gori (23.-24.4.2022.)

Dva tjedna nakon izleta na Klek došao je na red dvodnevni izlet na područje oko Dabarskih kukova na srednjem Velebitu od 23. do 24. travnja 2022. godine. Prvi dan u planu je bio kružna tura od Dabarske kose do Bačić kuka i Budakovog brda te nazad, a drugi dan Metla i Ljubičko brdo. Prevrtljivo aprilsko vrijeme dopustilo nam je polovično ispunjenje plana pa je tako subota pružila maglovitu šetnju do Budakobog brda uz razvedravanje tijekom silaska, a u nedjelju je zbog kiše na Velebitu skovan alternativni plan. Zelena oaza Petrove gore nakon dvosatne vožnje iz Like bila je dovoljno daleko od kišonosnih oblaka.

 

Na ovaj izlet krenulo nas je 25, a bio je to drugi dvodnevni izlet za polaznike OPŠ te sedmi po redu i posljednji prije završne provjere znanja u planinarskom domu Omanovac. Prvog dana s Dabarske kose krenulo se kroz gustu maglu i uz nalete juga prvo na Visibabu (1160 m) pa do ostataka zgrade lječilišta na Bačić kosi te Bačić kuka (1304 m) i Budakovog brda (1317 m). Jugo je u međuvremenu posustalo, ali magla se još nije razilazila. Na Budakovom brdu okruženom maglom bila je malo duža stanka odmor i gablec.

Pri silasku s vrha nenadani susret s jednim parom iz Zagreba zalutalim u magli koje je vodila ženka haskija. Do kraja ture ipak se razvedrilo i razbistrio pogled na primorsku stranu, pogled na Pag te Kvarnerske otoke s jedne i sjeverno-dalmatinske s druge strane te na obližnje velebitske vrhove. Na Dabarskoj kosi obližnji kukovi zasjali su u punom sjaju. Prije večere Hostelu Čelina kod Ledenika Cesarićkog još se malo kombijima spustilo do morske obale u Karlobagu.

Drugi dan kiša je počela padati rano, prije svitanja, pa se oflučilo krenuti ranije prema Slavoniji sa skretanjem u Karlovcu i usputnim zaustavljanjem kod Lovačkog doma Muljava na Petrovoj gori.

Tamo se prošetalo preko Malog Velebita do Velikog i Malog Petrovca te nazad do doma po poučnoj stazi Rimski put.

Fotogalerija:

Foto: Cuki, Antun, Ivana, Mirko, Marina, Krešo.