Izlet na medvednicu (jugozapadni dio)

MEDVEDNICA
JUGOZAPADNI DIO ( KAMENI SVATI – PL.DOM GLAVICA)

U nedjelju 26. ožujka 2017. godine, organiziramo izlet na jugozapadni dio Medvednice.

Okupljanje i polazak je ispred prodavaonice Konzum u Pakracu u 6 sati. Prijevoz osobnim vozilima.

Kameni svati su skupina dolomitnih stijena osovljenih na zapadnom rubu Medvednice, neposredno iznad sela Jablanovca. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove.

O tome govori i pjesma »Kameni svatovi« Augusta Šenoe, napisana 1869. godine. Na udaljenosti 5′ od vrha je planinarska kuća Kameni svati (480 m). Otvorena je nedjeljom, a od dežurnog se planinara može dobiti osvježenje i čaj. Kućom upravlja HPD Susedgrad. Izletnike koji Kamene svate posjete barem jedanput u svako godišnje doba HPD Susedgrad nagrađuje lijepom značkom. Posjet se dokazuje žigom koji se otiskuje u dnevnik obilaznice Četiri godišnja doba na Kamenim svatima.

KRATAK OPIS IZLETA: Putuje se preko Kutine gdje se izlazi na autocestu kojom dalje nastavljamo prema Zagrebu. Obilazimo Zagreb i držimo se pravca za Krapinu. Sa autoceste silazimo u pravcu Bistre (izlaz 6). Nastavljamo do kružnog toka za mjesto Jablanovec. Prije izlaza sa desne strane vidi se trgovački centar West Gate. U Jablanovcu ostavljamo vozila i nastavljamo pješice markiranom stazom do planinarske kuće „Kameni svati“, do koje stižemo za 1 sat hoda. Nakon kratkog odmora i gableca krećemo na lijepi stjenoviti vrh (482m), koji je od pl. kuće udaljen oko 10 minuta. Vrh je KT HPO i drugih planinarskih obilaznica.
Od Kamenih svata nastavljamo dalje uz odmore prema planinarskom domu Glavica. Na pet minuta od doma nalazi se poznata špilja Veternica koja je šesta po veličini u Hrvatskoj. Nažalost nećemo imati prilike obići ju, jer je vrijeme hibernacije šišmiša pa je špilja zatvorena. Nakon odmora kod pl. doma Glavica, vraćamo se drugom stazom natrag do Kamenih svata. Ova kružna staza predviđena je da se obiđe za oko 4 sata hoda. Nakon odmora kod pl. kuće „Kameni svati“, spuštamo se natrag do vozila i vraćamo kući. Usputni obilazak West Gatea – 2 sata hoda.

Na Kamenim svatima naši planinarski prijatelji iz HPD „Kapela“ održavaju tradicionalnu manifestaciju „Pozovi prijatelja“, pa ćemo se imati prilike i družiti uz grah i roštilj ako si ga ispečemo.

PREHRANA: Iz vlastitih naprtnjača ili u planinarskom domu „Kameni svati“ i planinarskom domu “Glavica”

ZAHTJEVNOST IZLETA: kondicijski otežano, tehnički nezahtjevno
OPREMA: Planinarska obuća i odjeća, planinarski štapovi za pješačenje, oprema u slučaju kiše, sve primjereno vremenskoj prognozi i vlastitim potrebama.

BITNO: Sa sobom ponesite Planinarski dnevnik, Hrvatsku planinarsku obilaznicu, dnevnik Hrvatske planinarske kuće i Fokinu planinarsku obilaznicu.

VAŽNA NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.


INFORMACIJE I PRIJAVE KOD VODIČA IZLETABorislav Černi 098 325 508

do petka 24.03.2017.