Izlet na dinaru i troglav

Organiziramo četverodnevni izlet na Dinaru i Troglav

Polazak je u četvrtak 31.svibnja, a povratak u nedjelju 03.lipnja
Ide se kombijem preko BiH
Smještaj je u planinarskoj kući Sveti Jakov na Troglavu, Ravno Vrdovo (1001 m)
Prehrana je iz ranca ili kako se dogovorimo.
Okvirna cijena je: sa tri noćenja, najma kombija i gorivo na bazi 9 osoba je oko 320 kn
Prijave i informacije te uplatu akontacije od 100 kn do 26.svibnja ili do popunjenja kombija kod vodiča 098 325 508 Borislav Černi
Prednost imaju članovi našeg društva

PLAN IZLETA:
Četvrtak 31.svibnja Okupljanje i polazak u 8:00 sati ispred prodavaonice Konzum u Pakracu. Idemo preko graničnog prijelaza Stara Gradiška. Nastavljamo prema Banjaluci i dalje dolinom Vrbasa do naše prve destinacije Plivskog jezera kod Mrkonjić grada. Ovdje pravimo kraći odmor i razgledamo jezero. Od Plivskog jezera nastavljamo vožnju preko Tomislavgrada do Buškog jezera. Ovdje kratko zastajemo u razgledavanju i nastavljamo do graničnog prijelaza Kamensko gdje ulazimo u RH. Nastavljamo dalje vožnju do našeg odredišta planinarske kuće Sveti Jakov (1001m) gdje planiramo doći u predvečerje. Ovdje se smještamo i kuća je naša destinacija svih četiri dana odakle polazimo na ostale destinacije.
Planinarska kuća Sv. Jakov osamljena je kuća na rubu Ravnog Vrdova. Ime joj je vezano uz 200 m udaljene temelje nekadašnje kapele sv. Jakova iz 15. stoljeća. Kuća je dvokatnica, potpuno uređena i opremljena. U gornjem su dijelu kuće tri spavaonice s ukupno 20 kreveta, a isto je toliko mjesta na skupnom ležaju u potkrovlju. Struja za rasvjetu dobiva se iz agregata. Kućom upravlja PD Sveti Jakov, Gornji Bitelić.
Petak 01.lipnja Ujutro nakon jutarnjeg rituala (umivanje,kava,doručak) plazimo na Mali Maglaj (1455m) do kojeg stižemo za oko 2 sata laganog uspona. Dolaskom na vrh slijedi uobičajena procedura Ovjera dnevnika HPO,fotografiranje i odmor za povratak u dom. Ako vremenska situacija bude povoljna po dogovoru može se otići u Sinj za kupnju namirnica i spuštanje do mora na kupanje.

Subota 02.lipnja Ujutro nakon jutarnjeg rituala (umivanje,kava,doručak) plazimo vozilima uz Peručko jezero do parkirališta udaljenog oko 30 km gdje ostavljamo vozila i penjemo na najviši vrh Troglava na hrvatskom teritoriju Veliku Divljakušu (1708m) Uspon je ugodan i unatoč tome što se na njemu savladava značajnija visinska razlika, nije naporan. Uz to, vodi kroz visoku makiju, povremeno izlazeći na proplanke s kojih se otvaraju jako lijepi vidici. Do vrha nam treba preko 4 sata hoda, a prije samog vrha nalazi se planinarsko sklonište „Pume“. Na vrhu ovjeravamo dnevnik HPO. Nazad se spuštamo do skloništa gdje odmaramo i silazimo nazad do vozila te se vračamo u našu bazu.

Nedjelja 03.lipnja Nakon ustajanja polako se pakujemo za polazak prema Pakracu istim putem preko BiH-a. Putem pravimo kratke odmore i planirani povratak u Pakrac je u popodnevnim satima.

Važno!

Sa sobom ponijeti osim osnovne planinarske opreme, čeonu ili drugu svjetiljku, vreću za spavanje, dnevnik Hrvatske planinarske kuće, dnevnik HPO, dnevnik Fokine obilaznice.
Na izlet idete na vlastitu odgovornost uz poštivanje pravila o sigurnom boravku u prirodi.
Tijekom izleta slušati upute vodiča.
Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti terenu.
U slučaju jako lošeg vremena izlet se odgađa za neki drugi termin

Vodiči: Borislav Černi i Ludmila Černi

ŠTO ĆE MO VIDJETI

« od 2 »