22.memorijalni pohod fokinom stazom

Tradicionalni 22. memorijalni pohod Fokinom stazom 1991. u našoj organizaciji 16. prosinca 2017. po prohladnom i snijegom prekrivenom tlu koji je noć prije pohoda padao okupio je oko 220 planinara i sudionika pohoda iz 13 planinarska društva te 3 ostale udruge.
Nakon okupljanja na trgu ispred muzeja sudionike smo počastili kruhom namazanim mašću i pekmezom te rakijom. Na štandu smo imali i razne tiskane materijale te novi letak Fokine obilaznice.
Prije pohoda sudionici su imali priliku besplatno pogledati impresivni stalni izložbeni postav vojne i ratne povijesti koji je uspostavljen velikim trudom pakračkog profesora Marija Tušeka.
U 10 sati je formirana kolona te smo krenuli uobičajenom trasom do spomenika na mjestu pogibije Marijana Kulhavog-Foku te još šestoricu bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine u istočnim pakračkim vinogradima prilikom akcije oslobađanja okupiranog područja “Alfa”.
Prije dolaska do spomenika zastajemo kod obitelji Srećka Brusa koji svake godine sudionike počasti domaćim specijalitetima.
Kao i svake godine kod spomen obilježja na mjestu pogibije branitelja u istočnim Pakračkim vinogradima položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Vijence su položili predsjednik gradskog vijeća Miroslav Ivančić ispred Grada Pakraca i predsjednik našeg društva Zoran Milaković. Nakon polaganja vijenaca pripadnik udruge specijalne jedinice Omega Marko Perić poveo je molitvu.
Naš predsjednik Zoran Milaković zahvalio se svim sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.Predsjednik gradskog vijeća Miroslav Ivančić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju dužno poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavog-Foku poginulog u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, ali i cijelu Hrvatsku.
Pohod je završio uobičajenim druženjem u planinarskom domu na Omanovcu uz nezaobilazni planinarski grah i topli čaj.

Članovi našeg društva zahvaljuju se svim sudionicima ovogodišnjeg pohoda.